Uspostavom registara i praćenjem ishoda liječenja sustav će se usmjeriti na zdravlje i ozdravljenje

//Uspostavom registara i praćenjem ishoda liječenja sustav će se usmjeriti na zdravlje i ozdravljenje

Uspostavom registara i praćenjem ishoda liječenja sustav će se usmjeriti na zdravlje i ozdravljenje

Troškovi u zdravstvu uvjetovani su starenjem populacije, rastom udjela kroničnih bolesti, novim tehnologijama i očekivanjima stanovništva, što dovodi do ograničavanja terapijskih mogućnosti za liječnike i njihove bolesnike.

Da bi se osiguralo najučinkovitije liječenje za bolesnike bit će potrebno ažurirati smjernice liječenja, omogućiti multidisciplinarni pristup (posebno izražen kod onkoloških bolesti), uspostaviti registre bolesti, sustavno mjeriti kliničke ishode liječenja te prikupljati i analizirati sve dostupne podatke sa ciljem praćenja i unaprjeđenja ishoda liječenja. U Hrvatskoj se ishodi liječenja zasad ne prate sustavno čime se otežava utvrđivanje pravih rezultata pojedinih medicinskih postupaka i terapija kao i detektiranje onih koji ne opravdavaju svoju cijenu i uloženi trud.

Upravo uspostavom registara i mjerenjem ishoda liječenja administracija bi dobila uvid u zdravstveno stanje nacije, ali i egzaktne pokazatelje čega nam u sustavu nedostaje, a čega možda imamo napretek. Rečeno je to na panel raspravi „Ishodi liječenja i registri pacijenata“ na kongresu „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015.-2030. Futur Z“, koji je sredinom studenog u Opatiji okupio više od 500 sudionika, liječnika, predstavnika strukovnih komora i udruga, te farmaceutskog i IT sektora. Podaci prikupljeni na taj način, složili su se sudionici panela, pomogli bi zdravstvenoj administraciji da bolje sagleda trenutno stanje, ali i da kvalitetnije planira buduće poteze, odnosno da na najbolji mogući način iskoristi novac koji nam je na raspolaganju.

Pharmabiz, prosinac 2017.

NASTAVI ČITATI PDF
2019-05-16T10:39:38+02:00 15/01/18|Iz medija|