Obilježavamo Tjedan cijepljenja

//Obilježavamo Tjedan cijepljenja

Obilježavamo Tjedan cijepljenja

GRADIMO ZDRAVIJU EUROPU

EUROPSKI TJEDAN CIJEPLJENJA

Cjepiva su jedno od najvećih medicinskih postignuća u povijesti, a sprječavanjem zaraznih bolesti svake godine u svijetu spase 2-3 milijuna života. Cjepiva omogućuju zaštitu za cijelu zajednicu.

Cijepljenje znatno doprinosi zdravlju, zdravstvenim sustavima i društvu općenito time što sprječava obolijevanje i smrtnost. Cjepiva mogu zaštiti svakoga: novorođenčad, dojenčad, djecu, odrasle i starije odrasle osobe, putnike, zdravstvene radnike i bolesnike s kroničnim bolestima. Gotovo 30 bolesti danas se može spriječiti cijepljenjem. Zaštita jedne osobe za cijeli život od 17 najbitnijih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem košta manje od 4.000 eura (uključujući troškove samog cijepljenja). Cjepiva imaju važnu ulogu i u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR). Više od 80% doza cjepiva proizvode inovativne farmaceutske kompanije u Europi. Proizvodnja cjepiva traje od 6 do 36 mjeseci, od čega je 70% vremena posvećeno provjeri kakvoće i provodi se više od 100 kontrolnih ispitivanja. Sve zainteresirane strane, udruge bolesnika, zdravstveni radnici, civilno društvo i industrija imaju ključnu ulogu u sprječavanju obolijevanja europskih građana od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Zajedno možemo iskoristiti inicijativu za cijepljenje 2017.-2019. i podržati provođenje Preporuke Vijeća Europske unije iz 2018. godine u državama članicama. To će osigurati da cijepljenje ostane temelj održivih zdravstvenih sustava u Europi. Inovativna industrija cjepiva rado dijeli svoju viziju i prijedloge o tome kako možemo izgraditi zdraviju budućnost.

Pharmabiz, travanj 2019.

Pročitaj članak
2019-05-16T10:01:22+00:00 02/05/19|Iz medija|