HeMED

/HeMED
HeMED 2020-12-20T13:34:22+01:00

Upoznajte HeMED – jedinstvenu e-platformu za trajnu edukaciju liječnika i pacijenata!

Hrvatski zdravstveni sustav postao je bogatiji za HeMED – hrvatsku multimodalnu platformu koja će služiti trajnom obrazovanju liječnika i pacijenata. Riječ je o sveobuhvatnom digitalnom alatu, prvom takve vrste u svijetu, s ciljem kontinuirane medicinske edukacije.

Glavni značaj HeMED-a leži u tome što on nije samo mjesto za edukaciju već i jedinstvena platforma međusobno povezanih sadržaja. Njegove glavne funkcionalnosti su pretraživanje sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pretraživost je istovjetna i u suprotnom smjeru tj. klikom na lijek u HALMED-ovoj bazi otvaraju se poveznice na dijelove udžbenika na kojim mjestima se sve taj lijek pojavljuje. Portal HeMED omogućava pretraživanje svih promjena na listi lijekova HZZO-a, cijena, smjernica i indikacija, a uz svaki lijek dostupan je i sažetak opisa lijeka kao i mogućnost direktne prijave neželjenih učinaka korištenja lijeka.

U protekle tri godine više od 300 liječnika volonterski je prevodilo više od 10.000 stranica teksta ovih knjiga, za što je bilo potrebno medicinsko znanje i izvanredno poznavanje engleskog jezika. Platforma HeMED je hrvatski informatički proizvod tvrtke Utilis, a prijevodi su rađeni na francuskoj platformi koja omogućuje praćenje promjena u tekstu originalnih izdanja, a time i kontinuirano zanavljanje tekstova.

Nositelj projekta je Hrvatska liječnička komora, a idejni začetnik projekta i osnivač tvrtke Placebo, dr. Ivančević, osigurao je autorska prava pojedinih izdanja. Projekt je ostvaren uz snažnu podršku Inovativne farmaceutske inicijative, udruge koja okuplja inovativne proizvođače lijekova na hrvatskom tržištu. „Ponosni smo partner ovog projekta i osigurali smo financiranje izrade platforme i troškove autorskih prava. Pored ogromne važnosti HeMED-a za trajnu edukaciju sadašnjih i budućih liječnika, prepoznali smo dodatnu važnost projekta za zdravstvenu pismenost građana. Visoka razina zdravstvene pismenosti pomaže ljudima na vrijeme prepoznati bolesti i potencijalno spriječiti njihov daljnji razvoj te doprinosi boljem liječenju kroničnih bolesti. Zdravstvena pismenost utječe na zdraviji životni stil ljudi i na učinkovitost zdravstvenog sustava. Jedan od bitnih ciljeva inovativne farmaceutske industrije je poboljšati ishode liječenja primjenom najboljih mogućih inovativnih medicinskih rješenja i HeMED će tu dati značajan doprinos” rekao je Sani Pogorilić, izvršni direktor iF!-ja.

HeMED je platforma namijenjena i laicima te će građani početkom sljedeće godine moći koristiti i pretraživati hrvatski prijevod najnovijeg izdanja Medicinskog priručnika za pacijente, koji će također biti umrežen i interaktivno pretraživ s HALMED-ovom bazom lijekova. Projekt HeMED-a razvijat će se kontinuirano dalje te je cijela platforma napravljena tako da omogućava dodavanje naknadnih sadržaja tj. novih knjiga koje će biti prevedene.

U ovaj projekt uloženo je puno rada, energije i sinergije svih uključenih u razvoj platforme. Kroz suradnju struke i industrije, primjerom javnog i privatnog partnerstva, HeMED je društveno odgovoran projekt i zajednički poklon HLK-a, iF!-ja i Placeba zajednici.

HeMED
Posjetite hemed.hr