Public Announcement 2016

//Public Announcement 2016

Public Announcement 2016

Zagreb, 1. srpnja 2017.

Članice Inovativne farmaceutske inicijative (iF!) tijekom 2016. godine zabilježile su najmanje 113,6 milijuna kuna* prenesene vrijednosti prema zdravstvenim organizacijama i zdravstvenim radnicima. Od toga se oko 48,7 milijuna ili 42,9 posto odnosi se na zdravstvene radnike, dok je prema zdravstvenim organizacijama izvršen je prijenos vrijednosti u iznosu od najmanje 36,8 milijuna kuna, ili 32,4 posto ukupne prenesene vrijednosti. U istraživanje i razvoj prošle je godine inovativna farmaceutska industrija u Hrvatskoj uložila 28 milijuna kuna. To je 14 posto više u odnosu na 2015. godinu, i potvrda prepoznavanja hrvatskih liječnika i zdravstvenih institucija u standardima istraživanja novih lijekova.

23 inovativne farmaceutske kompanije koje posluju u Hrvatskoj, zaključno s 30. lipnja, javno su objavile podatke o prijenosima vrijednosti prema liječnicima i zdravstvenim organizacijama izvršenim tijekom 2016. godine, što je od prošle godine uobičajena praksa inovativne farmaceutske industrije u 33 zemlje.

U skladu s hrvatskim zakonima koji jamče zaštitu osobnih podataka, 11 posto liječnika dobrovoljno je ustupilo svoje podatke za individualnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti.

Spomenutim sredstvima inovativna farmaceutska industrija je, primjerice, kroz sponzorstva i donacije omogućila realizaciju projekata zdravstvenih organizacija. Pored stručnog usavršavanja liječnika, suradnja industrije i zdravstvenih radnika odnosi se i na sudjelovanje na medicinskim i edukativnim sastancima, gdje liječnici ustupaju svoja stručna znanja, vrijeme i rad, za što primaju pravičnu naknadu. Istraživanje i razvoj odnose se na procese prikupljanja podataka o efikasnosti i sigurnosti pojedinih lijekova ili medicinskih postupaka, a provode se kroz kliničke studije i suradnju sa zdravstvenim organizacijama, zdravstvenim radnicima i bolesnicima. Osim samog prijenosa vrijednosti, procesi istraživanja i razvoja daju i dodatnu vrijednost kroz besplatne lijekove, ali i edukaciju liječnika za nove metode liječenja.

*navedeni iznos predstavlja zbroj netto i brutto iznosa prijenosa vrijednosti, budući da su članice iF!-ja imale mogućnost odabrati način na koji će iskazati podatke

O Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi

Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova iF! (Inovativna farmaceutska inicijativa) već 22 godine okuplja i predstavlja 23 inovativne farmaceutske kompanije koje zapošljavaju 812 djelatnika i osiguravaju gotovo 60 posto lijekova u Hrvatskoj. Udruga je član EFPIA – Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija i udruženja sa sjedištem u Bruxellesu. Detaljnije informacije mogu se naći na web stranici www.ifi.hr

Članice iF!: AbbVie d.o.o., Amgen, Astellas d.o.o., AstraZeneca d.o.o., Bayer d.o.o., Berlin-Chemie Menarini Hrvatska d.o.o., Boerhringer Ingelheim Zagreb d.o.o., Eli Lilly and Company, GE Healthcare, Glaxosmithkline d.o.o., Johnson&Johnson S.E.d.o.o., Lundbeck Croatia d.o.o., Medis Adria d.o.o., Merck d.o.o., Merck Sharp & Dohme d.o.o., Novartis Hrvatska d.o.o., Novo Nordisk Hrvatska d.o.o., Pfizer Croatia d.o.o., Roche d.o.o., Sanofi-Aventis Croatia d.o.o., Servier Pharma d.o.o., Shire d.o.o. i Takeda Pharmaceuticals d.o.o.

Preuzmi PDF
2017-09-22T19:06:16+02:00 22/09/17|