Cjepivo – inovacija koja je promijenila povijest i unaprijedila budućnost čovječanstva

//Cjepivo – inovacija koja je promijenila povijest i unaprijedila budućnost čovječanstva

Cjepivo – inovacija koja je promijenila povijest i unaprijedila budućnost čovječanstva

Vjerodostojnim i provjerenim informacijama za dobrobit javnog zdravstva i iskorjenjenje zaraznih bolesti 

ULOGA CIJEPLJENJA

Godine 1977. broj oboljelih od velikih boginja spao je na jednog čovjeka – mladog kuhara iz Somalije. Prije njega, samo tijekom 20. stoljeća, od ove je izrazito zarazne bolesti umrlo 300 milijuna ljudi. Cjepivo je krajem sedamdesetih godina spriječilo daljnje širenje zaraze.

Cijepljenje se danas smatra ne samo jednom od najznačajnijih javnozdravstvenih mjera, nego i ekonomski najisplativijim načinom prevencije zaraznih bolesti. Sve zemlje na svijetu provode neki oblik rutinskog programa cijepljenja. Cjepiva ne samo da štite cijepljene pojedince, nego i širu zajednicu. Ako je u zajednici procijepljeno dovoljno osoba (90 do 95 posto), virusu se onemogućuje brzo prenošenje i stvara se kolektivni imunitet, čime se štite i oni pojedinci koji iz zdravstvenih i drugih razloga ne mogu biti cijepljeni poput imunokompromitirane ili alergične djece.

Zahvaljujući očuvanom kontinuitetu u provedbi programa imunizacije djece, u Hrvatskoj su iskorijenjene zarazne bolesti poput difterije i dječje paralize, a znatno je smanjena pojavnost svih ostalih bolesti protiv kojih se cijepi. Od ostalih bolesti koje se i dalje sporadično pojavljuju u Hrvatskoj, kao što su hripavac i ospice, postoji opravdana zabrinutost od pojave manjih epidemija, posebice u slučaju ospica za koje je već zabilježena pojavnost epidemije sa smrtnim slučajevima u zemljama našeg okruženja. Iako je program obvezne imunizacije djece danas najuspješniji preventivni program u zemlji, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2017. godini nastavio se pad cijepnih obuhvata, koji uočavamo zadnjih šest godina.

Nakon 20 godina porasta, 2016. godine je cijepni obuhvat protiv morbila, rubeole i parotitisa (MPR) prvi put pao ispod 90 posto. Tijekom 2017. obuhvati variraju po županijama, ali i unutar jedinica regionalne samouprave. Primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji stopa cijepljenih osoba varira od 40,8 posto u Dubrovniku, do 80,5 posto u Metkoviću. Ako govorimo o cijepljenju protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), lani je u drugoj revakcinaciji na razini RH obuhvat bio 85,6 posto, no prosjek popravljaju županije poput Virovitičko-podravske, gdje je stopa procijepljenosti 97,4 posto. Područja koja su potencijalna zdravstvena ugroza, pogotovo zbog posebno niske procijepljenosti među predškolskom djecom, su županije poput Dubrovačko-neretvanske, gdje je stopa pala na 41,7 posto.

Razina kolektivnog imuniteta ozbiljno je ugrožena zbog kontinuiranog pada cijepnih obuhvata, prvenstveno kod djece predškolske dobi. Ne zaustavi li se u skoro vrijeme trend pada, u bliskoj budućnosti možemo očekivati epidemije ospica, rubele, hripavca i mumpsa, te ostalih bolesti koje smo već desetljećima uspješno držali pod kontrolom zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva.

Budući da su cjepiva u masovnoj uporabi od 1960-ih godina 20. stoljeća, mnogi su zaboravili zašto cijepimo i kako je svijet izgledao prije cjepiva, no zbog toga ne smijemo upasti u zamku dovođenja u pitanje potrebe cijepljenja i djelotvornosti cjepiva. U povijesti je na svakih 10 registriranih smrti, njih barem osam bilo izazvano zaraznim bolestima protiv kojih se danas cijepimo. Sadašnju razinu zdravlja i duljinu ljudskog vijeka ne bi smjeli podrazumijevati jer bi svijet bez cjepiva, unatoč visokoj razini zdravstvene skrbi, zasigurno vrlo brzo izgledao puno drugačije. Kao što smo danas zahvaljujući cjepivima gotovo zaboravili kako neke bolesti uopće izgledaju, vjerujemo da će istraživanja i razvoj novih cjepiva u bliskoj budućnosti odgovoriti na mnoge danas nezadovoljene medicinske potrebe.

Pharmabiz, lipanj 2018.

Nastavi čitati PDF
2019-05-16T10:37:23+02:00 18/06/18|Iz medija|